Versenykiírás 2016/2017.

Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke fővédnöksége mellett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és a BOLYAI CSAPAT Kft. a 2016/2017. tanévben nevezéses alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatversenyt felnőtteknek, valamint az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden: ÖSSZKÉP Alapítvány) meghívásos alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny döntőjét felnőtteknek. A verseny körzeti fordulóját online munka formájában, az országos döntőt írásbeli formában bonyolítjuk le az alább leírtak szerint.
A verseny célja: Lehetőséget teremteni a 3-12. osztályosnál idősebb érdeklődőknek is arra, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat, átéljék az együttgondolkodás örömét, és összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői: A versenyen bárki indulhat, aki 18 év feletti, és nem vesz részt a közoktatásban. Egy csapat legalább 2, legfeljebb 4 főből állhat. A nevezéskor minden csapatnak saját csapatnevet kell választania, amely nem lehet másokra vagy a jó ízlésre nézve sértő.

A körzeti (online) forduló időpontja: 2016. október 14. (péntek), (magyarországi idő szerint) 14 óra 30 perc.

Az országos (írásbeli) döntő és díjkiosztó időpontja: 2016. november 19. (szombat), 10 óra 30 perc, helyszíne Budapesten a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (1039 Budapest, Csobánka tér 7.).

Nevezési határidő: 2016. október 13. (csütörtök), 18 óra.

A körzeti forduló nevezési díja: 1000 Ft/fő.
Az országos döntőnek nincs nevezési vagy részvételi díja.


Nevezés: Kizárólag honlapunkon, a Nevezés menüpont alatt, ahol egy e-mail címmel regisztrálva csak egy felnőtt csapatot lehet benevezni. A nevezési díj átutalással vagy bármelyik OTP bankfiókban személyesen, a 11703006-20471499 OTP-számlaszámra fizethető be (számlatulajdonos: BOLYAI CSAPAT Kft.). Kérjük, hogy a közlemény rovatba a felnőtt szót, valamint a csapatnevet írják. A nevezési díj befizetésének határideje 2016. október 13.
Számlaigényüket október 13-ig a honlapon lévő nevezési rendszerben kérjük jelezni (az igényelt számlát a nevezési határidőt követően, postai úton juttatjuk el). Azonos csapatnév esetén a később nevező csapatnak kell nevet változtatnia (ezért célszerű minél előbb nevezni más által még nem választott csapatnévvel, a nevezési díj még okt. 13-án is befizethető).

A verseny szabályai: A verseny első fordulójában 15 feleletválasztós feladatot kell megoldani, amelyek a 3-8. osztályos diákok feladataiból lesznek összeválogatva. A részvétel tetszőleges helyszínről, például otthonról vagy munkahelyről lehetséges (internetkapcsolat szükséges). A teljes munkaidő 60 perc. A feladatsor 2016. október 14-én magyarországi idő szerint 14:30-tól lesz elérhető a nevezési rendszerbe belépve, és ugyanezen nevezési rendszerben aznap 15:30-ig lesz lehetőség a válaszok beküldésére. (15:30-ig bármikor bármennyi feladat megoldása beküldhető vagy módosítható, a rendszer minden feladat esetében a legutoljára beadott megoldásokat értékeli.) A feleletválasztós feladatok szövege után öt lehetséges válasz található (A, B, C, D és E), amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind is, de akár egy sem). A nevezéssel a résztvevők hozzájárulnak, hogy nevüket, településüket és eredményüket, valamint a döntőn róluk készülő fényképeket a szervezők közzétegyék.
A verseny kezdetéig indokolt esetben (betegség vagy egyéb hiányzás miatt) lehet csapattagokat cserélni, nevezési díjat visszautalni azonban nem áll módunkban. Ha valamelyik csapat nem tud teljes létszámban részt venni, akkor is versenyezhet. Az országos döntőn egy csapat összetétele az első fordulón résztvevőkhöz képest legfeljebb egy tagban változhat.

A körzeti forduló pontozása:
Az 1-15. feladatokban minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- helyesen bejelölt mező: 3 pont
- helytelenül bejelölt mező: -1 pont
- helyesen üresen hagyott mező: 2 pont
- helytelenül üresen hagyott mező: 0 pont
Minden hibátlanul megoldott feladatra (tehát ha az öt mező mindegyike helyes) feladatonként további 2 pont jár.
(Ha például az egyik feladatban a helyes megoldások A, C, E, és egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, akkor erre a feladatra a csapat 3+2+3-1+0=7 pontot kap. Ha egy másik csapat ugyanebben a feladatban az A, C, E mezőkbe tett X-et, tehát mind az öt válaszlehetőséget jól döntötte el, akkor erre a feladatra ez a csapat 3+2+3+2+3=13 alappontot, valamint további 2 pluszpontot, összesen tehát 15 pontot kap.)
A csapatokat az írásbeli feladatok összpontszáma szerint csökkenő sorrendbe állítjuk, így alakul ki a megyei/körzeti forduló végeredménye. Azonos pontszám esetén az a csapat ér el jobb helyezést, amelyik korábbi időpontban adta be legutolsó válaszait. Az idő meghatározásánál a megoldásokat fogadó szerver órája mérvadó (óra:perc:másodperc), minden csapat visszajelzést kap a legutolsó beküldés idejéről. Az eredmények várhatóan 2016. október 16-án, vasárnap reggeltől lesznek megtekinthetők honlapunkon, bármilyen írásos reklamációt október 18-án, kedden 15 óráig tudunk figyelembe venni, amelyeket az info@bolyaiverseny.hu címre küldhetnek.

Az országos döntő szabályai: A verseny országos döntőjét az ÖSSZKÉP Alapítvány bonyolítja le, amely valamennyi meghívott csapat számára ingyenes. Az országos döntőre a körzeti forduló összesített listájának 3 legjobb csapatát hívjuk meg. (Azonos összpontszám esetén itt is az utolsó beküldés időpontja szerint rangsorolunk.)
A döntőben, 2016. november 19-én 10 óra 30 perctől 11 óra 30 percig a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban az első fordulóhoz hasonló (de teremben, felügyelet mellett írandó) írásbeli feladatsor vár a versenyzőkre. A versenyen csak íróeszköz, körző, vonalzó és szögmérő használható, egyéb (pl. elektronikus) eszköz nem. A csapattársak egymás között csak halkan beszélgethetnek, minden csapattag saját példányt kap a feladatsorból. A verseny ideje alatti zavaró hangoskodás a versenyből való kizárást eredményezheti. A verseny alatt mobiltelefon vagy egyéb elektronikus eszköz nem lehet a versenyzőknél (csak kikapcsolt állapotban, a táskájukban), ezek használata a versenyből való azonnali kizárással járhat.

Díjazás: A körzeti forduló után eredményt hirdetünk, de díjazásra csak az országos döntőn kerül sor, amelyre az országos összesített lista 3 legjobb csapatát hívjuk meg.

A verseny feladatsorai és megoldásai az egyes fordulók napján estétől elérhetők lesznek honlapunkon.

További információk: honlapunkon, a verseny e-mail címén (info@bolyaiverseny.hu), illetve telefonon: 06-30-440-6870 (Nagy-Baló Teréz).

Nagy-Baló András (nbat0978@gmail.com)
Tassy Gergely (tassyg@gmail.com)

Budapest, 2016. május 1.